Magyaros motívumok a testfestésben – csillám tetoválással

2012. aug. 22. A nyerteseknek gratulálunk!

1. helyezet: Szabó Henriett mellkasra festett színes virágai,

2. helyezet: Kőváry-Kalán Anita lábszár virágai,

3. helyezet: Hirth Csilla lábfej virágai.

A beküldött képek a Facebook oldalunk Galériájában megtekinthetők.

Kalocsai, vagy matyó? Jó a színezés? Helyes az elnevezés?

Szeretjük a divatba jött magyaros mintákat, de tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyenek is voltak ezek fénykorukban? Vagy hogy hogyan változtak.

Tudtátok, hogy például a kalocsai minták keletkezésükkor még nem voltak sokszínűek? Most ezek a legszínesebb népi motívumaink – a Wikipédia szerint az első világháború óta színesedtek ki.

Bevallom, én is beléjük szerettem. Bár nem nagyon követem a divatot…, de a gazdagon burjánzó, színes minták valahogy megérintenek.

Négy évesen volt egy kis kalocsai mintás, fehér, színesen hímzett blúzom, persze a 70-es, 80-as évek hazai elképzelésének megfelelően modernizált mintákkal. Nagyon szerettem.

Később, huszonévesen próbáltam előkeresni, de nem találtam. Sokkal később, 32 évesen, Londonban az Oxford Street-en sétálva betértem a Topshop nevű hatalmas, több szintes üzletbe. Az alagsorban, egy kis “turkáló” jellegű sarokban rátaláltam egy ugyanilyen blúzra, 4 éveseknek való méretben. Benne a cimkén magyarul: Vörös Október Ruhagyár.

Hogy honnan került oda? Ez nem derült ki, mindenesetre engem nagyon meglepett, és érdekes, hogy időből-térből kiszakadva bukkant fel ismét ez a modell.

Ennyi a nem rövid, személyes bevezető (Krisztitől).

Gondolom, sokatoknak tetszenek a régi magyar népi motívumok, akár modernizált, akár hagyományos változatban is.

Alkotásra hívunk titeket, leginkább azért, mert biztosak vagyunk abban, hogy ismét sok szép ötletet fogtok megosztani velünk.

Pályázati kiírás: Magyaros minták csillámfestéssel

Magyaros motívumok a testfestésben csillám tetoválással

festő: Szánóczki Szilvia

Kíváncsiak vagyunk arra, hogy hogyan helyeznétek el egy modell testén a nektek tetsző modern, vagy hagyományos, népi eredetű mintákat. Milyen méretben, sok színnel, vagy egy-két szín alkalmazásával…?

A minták jellegében csak annyi a megkötés, hogy magyar népművészeti motívumok eredeti vagy modern változata legyen, amit szabad kézzel, sablon segítsége nélkül készítetek el. Származhatnak a minták a tágan értelmezett Magyarország területéről bárhonnan: Jászságról, Kalocsáról, a Sárközből… de még Csángóföldről is. Tudjátok, hogy nem csak ornamentikus, virágos-indás mintákat használtak fel az alkotók? Gyakori volt az ember- és állatábrázolás is.

Kérlek, mielőtt kiválasztod a mintát, nézz utána a formavilágának, színvilágának, tervezd meg, hogy hová helyeznéd el a testen. Ha csak pár órát is utána olvasol, máshogy fogod látni a témát, és biztos sok ötleted támad majd.

Összegyűjtöttem néhány linket kezdésnek-kedvcsinálásnak:

 1. Magyar motívumok tetoválással: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-motivumok-tetkokban-4/
 2. Ausztráliában a kalocsai minták: http://hg.hu/blog/14459-ausztraliaban-is-meno-a-kalocsai
 3. Motívumok kortárs porcelánon: http://idesruzsa.blogspot.hu/2012/03/magyar-nepi-motivumok-kortars.html
 4. Hímzés: http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADmz%C3%A9s

A csillámporok közül a következő élénk, telített színeket ajánlom (metál csillámporok): piros, mályva, a lila különböző árnyalatai, rózsaszín, bronz=narancssárga, arany=sárga, világoskék, királykék, matt fehér. Lehet, hogy a színjátszó és hologramos típusok nem illenek a mindig élénk népi színvilághoz, de ha ezekkel támad jó ötleted, akkor hajrá! Fejezd ki magad!

A pályázat megnevezése: Magyaros minták csillámfestéssel.

Időtartama: 2012. július 9 – augusztus 18.

Eredményhirdetés: 2012. augusztus 21., a Csillámvilág Facebook falán, és a www.csillamvilag.com Játék oldalán.

Díjak:

 1. helyezet: Minden, ami a csillámfestéshez kell 10.000 Ft-ért.
 2. helyezet: Minden, ami a csillámfestéshez kell 7.000 Ft-ért.
 3. helyezet: Minden, ami a csillámfestéshez kell 4.000 Ft-ért.

Az elbírálás szempontjai: magyaros minták csillámporos testfestésbe ültetésének kreatív megvalósítása, technikai kivitelezés. Olyan fényképeket kérünk, amit jól látható a minta, illetve annak elhelyezkedése is.

 1. Küldd el az alkotásodról készített, jó minőségű fotót az info@csillamvilag.com címre.
 2. A tárgy mezőbe írd: Magyaros minták csillámfestéssel
 3. Add meg a teljes neved.
 4. A fotó mérete: max. 2 MB, formátuma: .jpg, jpeg.
 5. Egy pályázó által maximum 3 alkotás, minden alkotásról maximum 3 fotó küldhető be.
 6. A fotó, fotók elküldésével elismered, hogy a rajtuk szereplő alkotások a saját munkáid, illetve elfogadod a 7. pontot.
 7. A szerzői jogok az alkotót illetik, de a Csillámvilág Body Art Kft.-nek joga van a képeket felhasználni. Ezért semmilyen díjat nem köteles fizetni az alkotónak.

Örömmel fogadjuk a mintához fűződő történted is, ha van.

Eredményhirdetés: augusztus 21. a Csillámvilág Facebook oldalán, és a www.csillamvilag.com ‘Magyaros motívumok’ oldalán.

A beküldött képeket közzétesszük a CsillámVilág Facebook oldalán, és ezen weboldal galériájában (fent, a ‘Képek’ alatt).

A Csillámvilág Body Art Kft. fenntartja a Magyaros minták csillámfestéssel c. pályázati határidők megváltoztatásának jogát.