Hogyan kezdj hozzá?

Ha még nem kezdtél el rendezvényeken dolgozni, mint csillámfestő, arcfestő, vagy hennafestő, de már gondolkodsz rajta, íme, néhány hasznos tipp.

Kezdd azzal, hogy összegyűjtöd a számításba vehető falvak, városok rendezvényeit. A fő szezon májustól augusztusig tart, de ezen kívül is vannak jól látogatott fesztiválok, kisebb falunapok, intézményi rendezvények. Szerezz be prospektusokat, böngészd a fesztiválokat bemutató honlapokat, illetve az adott település honlapját, hogy szélesebb képet kapj.

Egyeztetés a rendezvényszervezővel

Arcfestés rendezvényen

Ha nagy fesztiválról van szó, érdemes pár hónappal előre lefoglalni a helyed.

Ha kisebb falunapra mennél dolgozni, akkor is igyekezz mielőbb lefixálni a helyet a szervezővel, de legkésőbb 3 héttel a rendezvény előtt.

Fontos megbeszélni  a rendezvény szervezőjével a következőket (rendezvénytől függően lehet, hogy egyik-másik már egyértelmű):

 • Szabadtéri vagy beltéri rendezvény?
 • Biztosít-e a rendezvényszervező bútort (asztal, pad vagy szék)? Ha használhatod az ő bútorait, akkor nem kell cipelned a tieid.
 • Mikor nyit és mikor zár a rendezvény?
 • Hány órától lehet kitelepülni, illetve hány órától lehet elhagyni a helyszínt Neked, mint testfestő?
 • Hol lesz a helyed a területen belül? Érdemes megbeszélni azt is, hogy milyen szolgáltatók lesznek körülötted. Pl. egy arcfestő számára jó elhelyezés lehet a gyermekszínpad közelében.
 • Mennyi a hely bérleti díja? Ezt általában négyzetméterre, és napra számítják. Néhány helyen lehet alkudni.
 • A rendezvényszervező fizet Neked, vagy a kuncsaftjaid fizetnek Neked a testfestésért? Ha a rendezvényszervező bíz meg a munkával, akkor egyezz meg vele óradíjban. Ezt ő fizeti majd ki számodra, és a kuncsaftok már nem fizetnek (ebben az esetben készülj fel hosszú sorokra)

Kellékek, melyeket érdemes beszerezni, elkészíteni

Szabadtéri rendezvény

 • székek: 2 legalább, de ha több, az jó, hiszen a várakozó szülők is leülhetnek,
 • asztal: legalább 70 cm*70 cm nagyságú felülettel a festékeknek, bemutató füzeteknek…,
 • napernyő: véd a nyári meleg ellen,
 • hirdetőtábla: lehet megállító tábla, felfüggeszthető tábla/banner vagy poszter, ami tartalmazza az éppen aznapra szóló, visszautasíthatatlan (lehetőleg határidős) ajánlatodat, illetve egyértelműen tájékoztat arról, hogy mi folyik ott.
 • bemutató füzet mintákkal: hozz létre rendszert. Pl.: henna vagy csillámfestés esetén: külön füzetben, vagy egy füzet elkülönülő részében lehetnek a nonfiguratív, virágos, állatos, vízszintes, gyerek minták… Csoportosítással könnyíted a választást.

És persze azok az alapanyagok, melyekkel alkotásaid elkészíted (festékek, és a felvitelükhöz szükséges eszközök).

Dekoráció, marketing

Arcfestés poszter

 • egységes szín, design, ami a bútorokon, hirdetéseken is visszaköszön.
 • a dekoráció összeköthető marketinggel: a napernyő, vagy az asztal oldala is lehet hirdetőfelület.
 • tedd nyilvánvalóvá az emberek számára azt, hogy mivel foglalkozol! Így, aki elsétál az asztalod előtt, rögtön tudja, hogy mi készül ott, és rögtön szerezzen tudomást az esetleges akciókról is.
 • Készülj elegendő névjegy kártyával!

Tisztaság

Csillámfestés poszter

Ha nincs a közeledben folyóvizes mosdó, akkor is moss kezet rendszeresen! Erre használhatsz szappanos törlőkendőt, ami lezárható dobozban kapható, vagy elpárolgó, zselés állagú kéztisztítót, melyhez nem kell víz, és fertőtlenít is. Legyen nálad papír törlőkendő is.

Fontos, hogy eszközeid és kellékeid is mindig tisztán tartsd.

Használat közben porosodó festékek, ecsetek és a rendetlenség is olyan képet fest rólad, ami lehet, hogy elriasztja az érdeklődőket.

Számlaképesség

Hennafestés poszter

Ma bármely rendezvényen a szolgáltatás vagy termék mellé számlát/nyugtát kell adni a vevő részére.

Legyen nálad számlatömb, nyugtatömb, vásárlók könyve (hitelesített), a vállalkozói igazolványod, vagy megbízásos szerződés akkor, ha más számlatömbjét használod.

(Persze, ha a rendezvényszervező bízott meg a munkával, akkor ő fog Neked fizetni, tehát Te ingyen készíted a kuncsaftjaidnak a testfestést. Ekkor a szervező fizeti ki a díjad, és ő ad számlát Neked. A vele kötött szerződés is legyen nálad! – Készülj hosszú sorokra, sok munkád lesz!)

TEAOR szám

Hennafestés, arcfestés, csillámos testfestés és minden egyéb testfestési tevékenység üzletszerű végzéséhez a következő TEAOR számmal (tevékenység kóddal) kell rendelkezned:

– ha már fodrász, vagy kozmetikus vagy, akkor a tevékenységedhez valószínű, hogy használod a következő TEAOR számot: 9602. Ezen kívül másik számra nincs szükség, mert ez már tartalmazza a “testfestés” tevékenységét.

– ha nem vagy fodrász vagy kozmetikus, akkor ezt a TEAOR számot kell választanod: 9604 vagy 9609. E kódok alatt végzettség nélkül is végezhető testfestő tevékenység.

2014. február 1-től hatályba lépett rendelet alapján ÖVTJ számot kell a tevékenységhez meghatározni. Ennek meghatározásához kérd a helyi adóhivatal alkalmazottját, és hivatkozz a fenti TEAOR számokra. Tudomásunk szerint ez lesz a jó ÖVTJ  szám: 960901 (Máshová nem sorolható egyéb személyi szolgáltatás)

Tanácsok:

Csillám tetoválás és henna rendezvényeken

 • Érkezz a kezdés előtt a helyszínre!
 • Tartsd tisztán a környezeted és az eszközöket!
 • Ha adott napra, órára szóló akciót találtál ki, tartsd magad az abban szereplő ajánlathoz és időkorláthoz!
 • A jelen levő többi arcfestővel, hennafestővel ne versenyezz úgy, hogy lejjebb viszed az árakat. Készíts minőségi munkát, és esetleg adj valami pluszt mellé, így magasabb áron is Téged választanak majd.
 • Bármilyen szuper vevőcsalogató ötletet találsz ki, azt kommunikáld a rendezvényen szóban, írásban, esetleg hangosbemondón is.

Regisztrálj a testfestő keresőben ingyen, hogy Téged is megtaláljanak a szervezők!

Szerezd be a szükséges festékeket, eszközöket a hazánkban egyedi, erre szakosodott webáruházból!


Hozzászólások

Ki a fesztiválra! — 8 hozzászólás

 1. Tényleg jó dolgok vannak fent a cikkben,nekem az alábbi kérdésem lenne: idén próbálkozok először fesztiválokon csillámtetoválni,milyen hely-árat kérhetnek el tőlem? Mennyire szeretik az ellenőrök a festőket?:)(NAV,munkavédelem,munkaügy,ÁNTSZ esetleg)

  • A hely-árak nagyon változók. Négyzetméter árat határoznak meg, ami kb. pár ezer Ft-tól 15.000 F-ig terjedhet. Mindenki szereti a festőket :), főleg ha minden rendben van velük.
   Számlaadási kötelezettség van, illetve nyugtatömb, számlatömb, szigorú számadású bizonylatok regisztrálása, vásárlók könyve, ellenőrzési napló, és saját vállalkozás esetén a vállalkozás papírjai veled kell hogy legyenek. Nem saját vállalkozás esetén a vállalkozó előző nap jelentsen be (online lehet), és szintén legyenek nálad a vállalkozás papírjai.
   Az antsz részéről a higiénia fontos, és hogy ne használj fekete hennát. Azt hiszem ennyi.

 2. Nagyon hasznos volt a cikk. 🙂
  Egy kérdésem lenne, azt a bizonyos megállj táblát hol lehet beszerezni?

  • Magad is elkészítheted a megállító táblát, de rendelhető a neten különböző reklámhordozókat árusító cégektől is.