Mi a szín?

PrizmaA szín egy agyban keletkezett érzet, az agy reakciója a fényre. Sir Isaac Newton 1666-ban felfedezte, hogy a prizma a fehér fényt a színspektrum különböző színeire bontja. Minden színnek más és más a hullámhossza, ennek megfelelően a különböző színek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A szivárvány színeit nevezzük spektrumszíneknek. Nem spektrális színeknek azok a színeket hívják, amelyek nem fordulnak elő a szivárványban (barna, rózsaszín, ezüst, arany stb.). Azokat a színpárokat, melyek tagjait egymással összekeverve fehéret eredményeznek, komplementer színeknek nevezzük. Ezen kívül még természetesen sokféleképpen csoportosíthatók a színek.

Színek fizikája

SzemMivel minden színnek más a hullámhossza, retinánk más és más reakciót ad különböző hullámhosszú fényekre. A zöld szín egy olyan természetes szín, melyet épp a retinán érzékelünk. Ez a szín a legmegnyugtatóbb hatású az összes szín közül. A vörös színt nem pontosan a retinán érzékeljük, hanem kicsit távolabb, a retina mögött, a kéket pedig a retina előtt. Lásd a mellékelt ábrán.

Amikor egy felületen piros és kék színt nézünk egy időben, a két szín egymás színérzetére hat, így a kéket kicsit távolabbinak, a pirosat közelebbinek érzékeljük.

A színeknek mérhető hatása van bizonyos testi reakcióinkra. Például ha egy szobában a megvilágítás színét hirtelen pirosra változtatjuk, a szobában tartózkodó emberek hőérzete nő. Hasonlóan, ha a szobát kékkel világítjuk meg, a hőérzet csökken.

Nem csoda, ha a kéket, zöldet, lilát hideg színeknek, a sárgát, narancsot, vöröset pedig meleg színeknek nevezzük.

A színek és a pszichológia

A színpszichológia ma már önálló tudományág, mely segítségével megmondhatjuk, hogy az egyes színek kedvelői milyen személyiségjegyekkel rendelkeznek. E tudomány azt is vizsgálja, hogy a színek milyen hatással vannak pillanatnyi hangulatunkra. A zöldnek például közismerten nyugtató hatása van testre és lélekre egyaránt. .

Színterápia

Az egyiptomi és a kínai ősi kultúrákban már használták a színek gyógyító erejét. A színterápia, vagy kromoterápia a modern világban újra felfedezte ezt az alternatív gyógymódot.

Az ősi gyógyászatban a következő céllal használták a színeket:

  • vörös: test és lélek, illetve a vérkeringés élénkítése,
  • citromsárga: idegrendszer élénkítése, a test megtisztítása,
  • narancssárga: a tüdő gyógyítása, az energiaszint emelése,
  • kék: betegség előrehaladásának megakadályozása, fájdalomcsillapítás,
  • lila: bőrproblémák kezelése.

Játék

Nézz az itt látható képre! Próbáld kimondani az egyes szavak színeit hangosan, minél gyorsabban. Vigyázz, ne a szót olvasd, hanem a színét mondd ki! (Ha nehézségekbe ütközünk, ez azért van, mert az agyunk az olvasáshoz szokott, mintsem ahhoz, hogy a színérzet által felismert színt megfogalmazza.)

Ne a szót olvassa, hanem a színét mondja ki!


Hozzászólások

Színek pszichológiája — 2 hozzászólás