“A színek, mint emberi tulajdonságaink, érzelmeink változását tükrözik.” Pablo Picasso

Fehér

Tisztaságot, ártatlanságot jelképez, nyugtató hatású. Érzelmi távolságtartásra is serkenthet. Semleges, könnyed szín. A fehérre festett szobák nagynak, de üresnek és barátságtalannak hatnak. A fehér szín az összes többi színnel jól mutat.

Fekete

Leggyakrabban a gonosszal és a halállal hozzák összefüggésbe. Szomorúságot, távolságtartást sugall. Öltözködésben klasszikus, visszafogott megjelenést közvetít, ezért évek óta divatos szín. Kifejezhet komolyságot, lázadást is.

Piros

A vörös érzelmeinkre intenzíven ható szín. Ösztönzi a szívműködést, emeli a vérnyomást és hőt generál. Magabiztosságot, energiát és biztonságot nyújt. Mivel a vörös a szerelem, és szexualitás jelképe is, a libidóra pozitívan hat. Ha hosszú ideig tartózkodunk egy vörösre festett szobában, izgatottá válunk, és hőérzetünk is nő.

Rózsaszín

A béke és a szeretet érzését közvetíti. Nyugtató hatású szín. Az USA-ban a rózsaszín a lányok színe, bár 1920 elõtt fiús színként tartották számon. Versenyző csapatoknál elõfordul, hogy rózsaszínre festik az ellenfél öltözőjét, így tartva az ellenfél tagjait higgadtan. Hasonló célból a börtönök falait is szokás rózsaszínűre festeni.

Narancssárga

Izgatottságot, lelkesedést, melegséget közvetít. Erősíti az önbizalmat, vidámmá varázsolja a hangulatot. Tevékeny cselekvésre ösztönöz, és arra, hogy ismerjünk meg még többet a világból.

Sárga

Vidámságot, kellemes és bizalommal teli hangulatot ébreszt. Hatásos depresszió ellen. Erősen figyelemfelkeltő szín, de idegesítő és frusztráló hatású is. Egy sárga szobában hamarabb elveszítjük türelmünket, a gyermekek pedig hamarabb elsírják magukat.

Kék

Nyugtató hatással van a testre, csökkenti a pulzusszámot és a testhőmérsékletet. Hatékonyan dolgozunk egy világoskék szobában. Ha kék ruhában mész állásinterjúra, ezzel hűséget és előkelőséget üzensz partnerednek. A kék a legkevésbé étvágygerjesztő szín, ezért fogyókúrás tanácsadók időnként javasolják, hogy kék színű tányérból fogyasszuk ételeinket.

Zöld

Erősen csökkenti a stresszt, nyugalmat és relaxáltságot teremt. Akik zöld színű környezetben dolgoznak, ritkán panaszkodnak ideges hasfájásra. Ha áttetsző zöld színű fólián keresztül olvasunk, növekszik az olvasás sebessége és hatékonysága.

Lila

A luxus, és a misztikumok iránti vonzódás színe. Nőies, romantikus szín. Segíti a tehetség kibontakozását. Erőteljes lila szín viselése nagy felületen természetellenesnek hat.

Barna

Melegséget, békét, kényelmességet idéz. Segíti az érzelmek mélyebb megélését. Ha szomorúak vagyunk, a barna ezt az érzést is elmélyíti.